16°C

O Čeprljandi

Čeprljanda je jedan od 9 zaseoka mjesta Ugljan te smještajem prva u nizu ukoliko se kreće iz smjera trajektnog pristaništa u Preku prema Ugljanu. Smatra se da je ime dobila po biljci koju domaće stanovništvo naziva „čeprlj“ - dugih tankih listova sa mesnatim izdankom koji nakon cvatnje u proljeće propada i suši.

Orijentirana je uglavnom prema sjeveru s koordinatama 44°07′30″N 15°07′03″E.

Ulaskom u mjesto vrlo se brzo dolazi do mora i uvale u kojoj se Čeprljanda smjestila mada se samo mjesto prostorno širi od istoka prema zapadu (od uvale Ćinte do Tratice).

Društveni kao i svakodnevni život mještana Čeprljande orijentiran je upravo u centru mjesta gdje se nalazi dječje igralište, plaža, škver, zog, uređeni stari mlin iz uljare Ugljan kao i ostali sadržaji.

 

Klima Čeprljande

Klima se ističe svim osnovnim odlikama mediteranske klime s izrazito suhim ljetima i blagim zimama. Prosječna godišnja temperatura iznosi iznad 15°C, prosječna temperatura najtoplijeg mjeseca srpnja 24°C, a najhladnijeg siječnja 12°C. Broj dana s temperaturama nižim od 0°C je zanemariv, a s visokim se kreće oko 16 dana u godini. Srednja temperatura najhladnijeg mjeseca siječnja nije niža od -3°C. Nema neprekidno visokih ili neprekidno niskih temperatura, kao što ne postoje dugi periodi suše ni kiše u kojima bi pala gotovo sva godišnja količina padalina. Insolacija iznosi oko 2500 sati godišnje, a u srpnju sunce sja 10 do 12 sati dnevno.

 

Vlaga i padaline

Godišnji prosjek vlage zraka kreće se oko 73%. Maksimalne vrijednosti ostvaruju se u studenom, a minimalne u srpnju. Dominantna padalina je kiša. Srednja godišnja količina padalina iznosi 939 mm s maksimumom u studenom od oko 1000 mm i minimumom u srpnju od svega 30 mm. Snijeg je vrlo rijetka pojava, a kad se i pojavi zadržava se vrlo kratko (prosječan broj dana sa snijegom je 1). Godišnja oblačnost iznosi 4,7 (desetina neba). Oblačnost u ljetnim mjesecima je manja od 4, s minimumom u srpnju 2,4. Najveća oblačnost je u prosincu: 6,5.

 

Vjetrovi Čeprljande

Bura najčešće puše zimi, jugo prevladava u proljeće i jesen, a ljeti sa zapada puše ugodan maestral. Ljeti i u ranu jesen prevladava stabilno i lijepo vrijeme sa sunčanim, počesto vedrim i toplim danima. Nakon jutarnje tišine, sredinom prijepodneva počne vjetar s mora, zmorac ili maestral, koji u poslijepodnevnim satima doseže umjerenu jakost. Smjer mu je uglavnom sjeverozapadni, a postojanost smjera i prilična jakost čine ga vrlo prikladnim za jedrenje, kao malo gdje na Jadranu. Donoseći svježi morski zrak on doista snižava temperaturu zraka u vrijeme najvećih dnevnih vrućina. Maestral često potraje do u kasno poslijepodne. Navečer zavlada tišina, a noću zapuše slab vjetar s kopna, kopnenjak ili burin. Poslije juga, kod naglog prolaza hladne fronte prema jugoistoku zapuše tramontana, sjeverozapadni vjetar praćen grmljavinskim pljuskovima. Levanat je prohladan i kišni istočni vjetar koji puše u zimskoj polovici godine, a ponekad donese i snijeg.

 

Biljni pokrov Čeprljande

Čeprljanda obiluje bujnom i raznolikom autohtonom mediteranskom vegetacijom te je prekrivena mediteranskom makijom, borovim šumama, brojnim maslinicima, smokvama, bajamama i vinovom lozom. Pogled na iste najljepši je sa brda Straža, Mali i Veli Kuran – smješteni između Čeprljande i Lukorana. Na škrtom kamenjaru Čeprljande može se naići i na velik broj samoniklog ljekovitog bilja (timjan, mirta, sljez, smilje, vrijes, kupine, lavande, ružmarin...)

 

Galerije

Pratite nas: facebook